Mottó

Nem értek mindenhez. Sőt, szinte semmihez sem értek. De véleményem az van. Ezt közlöm itt veletek.

Friss topikok

  • Tamás Babiczky: A liberális és a poroszos rendszer különbözőségét a közoktatási rendszerben vizsgálják. A felsőok... (2014.09.13. 21:27) Liberális oktatás vs. poroszképzés
  • Detlef: Bocs, ez kicsit OFF, de valami miatt nem tudok üzenetet küldeni, és szerintem érdekel titeket. Szó... (2009.09.08. 11:37) A hiányzó csendes őrült
  • Naszta: @fuhur: Kérdés, hogy az adók elleni lázadásokat le tudja-e majd verni cserében. (2009.07.13. 14:10) Energia
  • Naszta: attila The Hun 2009.01.20. 22:17:06 Tavajiak az ajánlatok, valószínűleg október óta romlottak. (2009.01.22. 18:22) Hova tovább?
  • Naszta: A helyzet a válsággal sem változott. Kezdek aggódni. (2008.12.01. 17:20) Politikai matematika Magyarországon

Linkblog

Értelmiség és reál

2008.07.13. 00:44 | Naszta | 1 komment

Címkék: vélemény magyar közélet hülye újságírás értelmiség

Értelmiség: mi is az?

Ma Magyarországon újabban - cikkekben és sok blogban is - mintha átalakulna az értelmiség fogalma. Pontosabban: felerősödik az egyik jelentése. en.wikipedia.org/wiki/Intellectual Egyre inkább csak a véleményformáló humánértelmiséget nevezik annak. Ez önmagában nem zavarna. Azé az aréna, aki belép rajta. A baj ott van, hogy az alapműveltség - amit egy értelmiségitől elvárunk, bármely jelentését is vegyük a háromból - redukálódott itthon a humán tudásra. Szemmel láthatóan az újságírók nagy része elemi dolgokkal sincs tisztában a reál világból. Sokszor még büszke is rá. Vagy ha nem is büszke, mosolyog rajta.

Ami fontos a lelkemnek...

Engem ez felháborít. Ha az ember nem ismer fel egy Ady verset, ne adj Isten nem szereti Jókai-t, a fellengzős értelmiségi újságíró olyan magasról néz le Rád, hogy az fáj. Ezzel szemben elég egy hétig figyelned őket a TV-ben, vagy olvasnod a cikkeiket és rájösz: már az SI mértékegység rendszer sem megy. Humánértelmiségi körökben gond az, ha alapírókat nem ismersz. Ezzel nincs is gond, hisz tényleg az alapműveltség része. Ellenben: rögtön viccelni kezdenek vagy vagánynak érzik magukat akkor, ha a reál tudásról van szó. Vicces nem tudni a matematikát és a fizikát. A kémia olyan esélyek nélkül indul, hogy minden atom elszégyelli magát. Pegig ez is az alapműveltség része. Ráadásul a hétköznapi életben használhatod minden áldot nap. Ez egy agyrém. Jól jellemzi a helyzetet Vágó Istán műsora. Az a roppant bonyolult kérdés, hogy: "Hány köbcentiméter egy köbméter?" az 3.000.000 Ft-os kérdés volt. 6. osztály, általános iskola. Mire ideáig eljutott az emberünk, már kettő opera kérdés is volt. De ezt nem ragozom tovább. Szerintem az olvasó is tud néhány példát sajnos.

Akkor most formáljunk véleményt

Minden ilyen kiboruláskor - amikor olvasom a lapot, vagy látom a TV-ben a sötétséget - a következő kérdések fogalmazódnak meg bennem: Hogy mer ez az ember véleményt formálni? Mi köze lesz ennek az embernek egy műszaki, gazdasági kérdéshez? Hogy mer ezekben is állást foglalni? Hogy mer politikában állást foglalni és véleményt formálni, ha a gazdasági részét nem érti? Milyen logika alapján építkezik, ha az elemi matematika logikájához nincs lövése sem?

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekel.blog.hu/api/trackback/id/tr88565607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása