Mottó

Nem értek mindenhez. Sőt, szinte semmihez sem értek. De véleményem az van. Ezt közlöm itt veletek.

Friss topikok

  • Tamás Babiczky: A liberális és a poroszos rendszer különbözőségét a közoktatási rendszerben vizsgálják. A felsőok... (2014.09.13. 21:27) Liberális oktatás vs. poroszképzés
  • Detlef: Bocs, ez kicsit OFF, de valami miatt nem tudok üzenetet küldeni, és szerintem érdekel titeket. Szó... (2009.09.08. 11:37) A hiányzó csendes őrült
  • Naszta: @fuhur: Kérdés, hogy az adók elleni lázadásokat le tudja-e majd verni cserében. (2009.07.13. 14:10) Energia
  • Naszta: attila The Hun 2009.01.20. 22:17:06 Tavajiak az ajánlatok, valószínűleg október óta romlottak. (2009.01.22. 18:22) Hova tovább?
  • Naszta: A helyzet a válsággal sem változott. Kezdek aggódni. (2008.12.01. 17:20) Politikai matematika Magyarországon

Linkblog

Hova tovább?

2008.12.01. 22:32 | Naszta | 4 komment

Címkék: vélemény politika magyar közélet

Miért utaznak el a fiatalok külföldre? Ezt elemzem az én szemszögemből.

Magyarországon 1990-ben rendszerváltás volt. A békés átmenetért súlyos árat fizetünk. Nem elsősorban az árulókkal és kémekkel szereztük meg a bitang nehéz békjót: a békjó az államhoz és az ellátórendszerekhez való hozzáállás. Magyarországon 1990 óta nincs közös minimum és maximum arra vonatkozóan, hogy mi az állam feladata. Ezek nélkül az értékek nélkül mindenki szociális. Vagy legalábbis úgy csinál. Alapvetően a jószándék kihalt, kizárólag a szavazatmaximalizálás maradt - sajnos csak rövidtávon.

Módosítási nehézségek

Ma senki nem hal éhen nyugdíjból, de senki nem él úgy, mint nyugdíj előtt. Az eredmény borzalmas: a becsületesen dolgozó és adózó nyugdíjas ugyanúgy rosszul él (esetleg valamivel jobban, amíg el nem erodálódik a különbség), mint potyautas társa. Jellemző a hazai szemléletre, hogy fix összeggel emel, nem %-kal. Eredmény: ma szanaszétadóztatott 80 éves vezető 2000 Ft-tal kap többet, mint potyautas társa. A rokkantnyugdíjasoknál hasonló a helyzet, vagy sokkal rosszabb. Így a rendszerben van minimum 20% hiba. Ma a magyar költségvetés 62%-a a nyugdíj. Ha rendbe lenne téve, a költségvetés 6-7%-át ki lehetne nullázni. Mindkét oldal szakemberei tudják, hogy hogyan kéne rendet tenni. De az választási öngyilkosság.

Az egészségügy mindenhol a világon nehéz dió. Nálunk azzal is terhelt, hogy az első elvonások szinte mindig onnan voltak/vannak. Az eredményt mindenki ismeri. Hozzányulni senki nem mer.

Magyarországon 3000 önkörmányzat van. Minden 30. négyzetkilóméterre jut egy. Jobb helyeken ekkora a TSZ.

Az adózással és az adózási morállal hasonló a helyzet. Az állami alkalmazottakon kívül a munkavállalok kb. 20%-a viseli a terhek 80%-át. Ma Magyarországon nem éri meg becsületesen adózni, jó állampolgárnak lenni.

A fiatalok ide születnek és nem is potenciális választók ma senkinek.

A fiatal diplomás gondolatmenete

Az egyszerűség kedvéért a saját szakmámból (mérnök) írok egy példát. Ez nem én vagyok! De: behelyettesíthető az orvos, a fizikus, a kémikus vagy az állatorvos is. Hozzátartozik az is, hogy orvosként az arányok sokkal nagyobbak lehetnek.

Mérnökünk 26 éves (5 év egyetem és 3 év gyakorlat, tervezői jogosultság megvan.) Itthon nettó 130.000 Ft-ot keres. 8-12 órát dolgozik naponta, határidők előtt néha hétvégén is. Semmilyen kedvezményre nem jogosult. Az első 3 év prémiumaiból (1.000.000 Ft) vett egy 35 nm-es, 1,5 szobás lakást (10% önrész, amikor még volt ilyen), 30 évig törleszti, havi 66.000 Ft-ért. A saját és a párja diákhitelét épp visszafizeti, úgyhogy gyereket biztos nem vállal be. Az iroda bent van a városban, a munka után nincs ideje főzni ebédet bevinni, ergo a kaja a másik 30.000 Ft. Az állam már az adóbevalláskor többet visz el, mint ami nála marad, a céges részt nem is számolva. Itthon ennek az aránynak a javítására esély sincs. Lásd fent.

A jelenlegi tudásával - a válság közepén - kiküldve az önéletrajzot Londonba kb. nettó 30.000-35.000 Font / éves fizetésajánlatot kap, 8-at. Az egyik cég a repülőjegyet is fizette volna az interjúra. Kis utánajárással kijön, hogy ebből a pénzből Londonban nagyon kényelmesen meg lehet élni. A hazai kötelezettségei aprópénznek minősülnek, de kint is szívesen látják hosszú távon is. Fontos különbség, hogy a túlóra kint ki van fizetve, fel sem merül, hogy bármi zsebbe menjen.

Konklúzió

Én nem fogok kimenni, mert szeretek itt lakni és mert mérnökként van választásom. (A kolléga kiment és jól él kint.) De legyünk őszinték: egy mentőorvosnak van választása?

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekel.blog.hu/api/trackback/id/tr24798827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2008.12.25. 08:42:49

Kedves Naszta!

Békés, Boldog karácsonyt kívánok, és egészséget, minden földi-égi jót a 2009. évre.

Újfent jó kis posztot lőttél a virtuális világba...
Mint ahogy az előzőekben is, most is tetszik a tárgyilagossága, tényszerűsége. A konklúzióban sincs hiba. Azonban, ha úgy döntenél a későbbiek során, mert a családod iránti felelősség arra sarkallna, hogy a gyepükön túl' próbálsz szerencsét, (családostól) én nem látnék benne semmi, de semmi rosszat.
Mivel az "állam" nem gondol felelősséggel polgárai, azaz az államot alkotó, jobban mondva fenntartó családok jövőjére, ezért előbb-utóbb mindenki választásra kényszerül. Te is. Mert a helyzet fokozódik:DDD Pártállástól függetlenül.

attila The Hun · http://www.attila.fustos.com 2009.01.20. 22:17:06

Az van, hogy nem értettem az elejét, hogy kapcsolodik a vége pl-hoz konkrétan. A probléma eléggé bonyolult.
Mostanában szerintem amúgy már nemigen kap árajánlatot a 26 éves mérnök mert inkább elbocsátások vannak itt szép számmal.
A fenti pálya mellett 3 év tapasztalat és 26 éves kor mellett sokallom a 30-35öt (25-30 reálisabb volt 2-3 hónapja).
Hosszan tudnék erről értekezni, átváltva amúgy az a pánz soknak tűnik, de... egy szoba bérlésére elmegy 7-8 ezer font éves szinten. Lehet félrerakni (lehetne) de valahogy London nem az a város ahol ez megtehető.
Itt élni... No way!

jó ez kicsit belekostólni, összeszedni magad ilyesmi... de élni... 3 évnél tovább...

üdv
egy magyar Londonbol

u.i Csak gondoltam meglesem milyen a blogod, ha már ott van facebookon :)
A blog cime amúgy hozzád nem illően szerintem kicsit félre sikeredett - nem tul tudományos. A bölcs ember nem teszi hozzá, hogy de hanem meghallgatja azoknak a véleményét akik értenek hozzá. A problémát a blog amúgy szerintem nem csak cimében hordozza... azért sok sikert hozzá

Naszta · http://naszta.hu 2009.01.22. 18:17:48

Lehet, hogy még módosítok rajta, ha nem világos...
Friss diplomás gondolatmenetét próbáltam leírni.

Tény: mérnökként, orvosként, fizikusként, matematikusként stb. egyre többen hagyják el a hazát és senki nem próbál ez ellen tenni semmit.

Naszta · http://naszta.hu 2009.01.22. 18:22:19

attila The Hun 2009.01.20. 22:17:06

Tavajiak az ajánlatok, valószínűleg október óta romlottak.
süti beállítások módosítása